Proč přezouvat na zimní pneumatiky?

21.2.2024

Vždy, když přichází chladné počasí, se mnozí motoristé ocitají před rozhodnutím – zda přezout svá vozidla na zimní pneumatiky. I když to může na první pohled působit jako rutinní úkon, je nezbytné si uvědomit, že zimní pneumatiky hrají důležitou roli v bezpečnosti a výkonu vozidla během zimních měsíců. Proč je přezouvání na zimní pneumatiky nejen nezbytné, ale také výhodné?

přezouvaní zimních pneu

6 důvodů, proč přezouvat na zimní pneumatiky

  • lepší trakce na zasněženém a kluzkém povrchu
    Jedním z hlavních důvodů pro přezouvání na zimní pneumatiky je zajištění optimální trakce na zasněžených nebo kluzkých silnicích. Speciální dezén a složení gumy zimních pneumatik jsou navrženy tak, aby poskytovaly lepší přilnavost na chladných površích, což zvyšuje bezpečnost řízení.
  • zkrácená brzdná vzdálenost
    Zimní pneumatiky mají schopnost zkrátit brzdnou vzdálenost na zasněžených nebo ledových silnicích. To je důležitý faktor pro minimalizaci rizika kolize nebo nehody v nepříznivých povětrnostních podmínkách.
  • ideální měkkost gumy v chladu
    Zimní pneumatiky jsou vyrobeny z měkčí gumy, což jim umožňuje udržovat pružnost i při nízkých teplotách. To je zásadní, protože standardní letní pneumatiky mohou v chladných podmínkách ztrácet svou pružnost a přilnavost, což negativně ovlivňuje ovladatelnost vozidla.
  • ochrana před sněhem a ledem
    Zimní pneumatiky jsou navrženy s ohledem na sněhové a ledové podmínky. Speciální kanály a hrany v dezénu umožňují pneumatikám se efektivně vypořádat s nánosem sněhu a ledu, což zajišťuje plynulý pohyb vozidla.
  • prodloužená životnost letních pneumatik
    Přezutím na zimní pneumatiky může také prodloužit životnost letních pneumatik. Když nejsou používány v zimním období, snižuje se opotřebení a prodlužuje se jejich životnost.
  • zákonné požadavky a bezpečnostní normy
    V některých oblastech jsou během určitého období zimní pneumatiky povinné zákonem. Nenaplnění těchto požadavků může vést k pokutám.

Přezutí na zimní pneumatiky nepodceňujte

Přezutí na zimní pneumatiky není pouhým rozmarem, ale důležitou součástí zajištění bezpečného a plynulého provozu během zimních měsíců. Bez ohledu na to, zda jde o zlepšenou trakci, bezpečnější brzdění nebo ochranu před nánosy sněhu a ledu, zimní pneumatiky jsou nezbytné pro spolehlivost a bezpečnost vašeho vozidla.

Máte dotazy?

Nebo chcete vědět více? Neváhejte nás kontaktovat, jsme tu pro vás.

4