Huštění pneumatik plynem

8.10.2019

Je lepší provádět huštění pneumatik vzduchem nebo dusíkem? Jaký je mezi tím rozdíl?

Huštění pneumatik vzduchem

Mezi výhody huštění pneumatik vzduchem patří nulový poplatek a 78 % obsah dusíku. Naopak jako drobné nevýhody v porovnání s dusíkem můžeme brát ne úplně příznivé působení vzduchu na pryž. Samozřejmě máme na mysli velmi dlouhý časový horizont, takže u 99,9 % pneumatik absolutně nic nezaznamenáme.

Co ale prokazatelně poznáme je fakt že u pneumatik huštěných vzduchem dochází k výrazným změnám tlaku za jízdy v závislosti na teplotě. Zejména v letním období, kdy se teploty běžně pohybují okolo 25 - 30 stupňů Celsia dochází vlivem jízdy ke zvyšování teploty pneumatiky, a následně k zahřívání vzduchu a zvyšování tlaku uvnitř pneumatiky.

Huštění pneumatik dusíkem

Největší výhoda dusíku je v tom, že díky větším molekulám pomaleji uchází například okolo ráfku a patky pneumatiky. Dusík také lépe odolává změnám teplot a tlaků uvnitř pneumatiky během jízdy. Můžeme tedy říci, že je stabilnější. Z tohoto důvodu se dusík používá hlavně na huštění závodních a nákladních pneumatik.

Obecně ho tedy používáme u pneumatik, kde dochází k extrémnímu namáhání a je důležité, aby vlastnosti zůstaly co možná nejstabilnější. Ani dusík nám ale nemůže 100 % zajistit, že pneumatika se nepřehřeje. U huštění dusíkem není možné zajistit jeho 98 % čistotu, neboť během huštění je přítomen i vzduch.

Dusík zpomaluje stárnutí pneumatik

Na základě tohoto srovnání vidíme rozdíly v huštění mezi těmito dvěma plyny. Dusík zároveň nereaguje s látkami obsaženými uvnitř pneumatik, zpomaluje tak jejich stárnutí. Takto nahuštěné pneumatiky se mohou v případě potřeby samozřejmě dohustit i normálním vzduchem, dochází ale k určitému znehodnocení směsi.

Hodnotu dohuštění najdete v návodu

Tlak v pneumatikách se doporučuje pravidelně několikrát ročně kontrolovat. Nesmíme zapomínat, že optimální tlak v pneumatice zvyšuje jízdní komfort a snižuje jízdní náklady (zejména spotřebu vozu). Hodnotu dohuštění pneumatik u vašeho vozidla najdete v návodu k obsluze, může být uvedena na štítku na hraně řidičových dveří, dveřním rámu nebo ze vnitra dvířek odkládací skříňky v palubní desce.

Chcete vědět více?

Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám vaše dotazy zodpovíme.

4